07/05/2015: Column ‘denk niet aan een roze olifant’


 

En? Lukt het? De titel van deze column is ook de titel van een boek wat ik onlangs heb gelezen. Geschreven door Sarah Gagestein, gekocht bij de lokale Libris-boekhandel in Nunspeet.

 

Een fantastisch boek over ‘mijn’ werkterrein: communicatie en media met als titel “Denk niet aan een roze olifant.” En ik wed dat het u niet lukt. Sterker nog, de komende minuten krijgt u hem niet meer uit uw hoofd. Die roze olifant blijft maar in uw hoofd rondbanjeren.

 

In communicatietermen noemen we het proces dat zich nu in uw hoofd afspeelt met een moeilijk woord ‘framing’. Framing is het op een slimme manier in een kader plaatsen van het bericht wat je wilt delen waardoor je bericht aan overtuigingskracht wint. Als je zelf zegt ergens de beste in te zijn dan is dat niet perse overtuigend. Maar als je kunt laten zien dat je klanten of zelfs je concurrenten je werk prijzen dan is dat heel sterk geframed. De kern van je bericht is hetzelfde, het frame is echter veel sterker geworden.

 

Framing kan ook heel negatief uitpakken. Een bedrijf dat anoniem een aantal aantijgingen krijgt, doet er geen goed aan om groots in de pers te roepen dat er niets aan de hand is. ‘Denk niet dat ons product slecht is’, en jawel, net als bij die roze olifant blijft de slechte naam maar rondzingen. Er zijn grote multinationals die door dit soort verkeerde framing schade hebben opgelopen.

 

Niet alleen multinationals. Laatst las ik het voorbeeld van de Belgische koning Filip. Hij werd in een klein krantje door een anonieme bron uit de hofhouding uitgemaakt voor dictator. Vervolgens bracht de persdienst van het Belgische koningshuis een persbericht uit naar alle landelijke media met de titel ‘Koning Filip is geen dictator’. Gevolg? Meer mensen dan ooit verbonden na dit bericht het woord dictator aan Filip. Met het bericht zelf is niet zoveel mis, met het frame wel.

 

Framing dus. Een kunstje? Nee. Het is iets waar we allemaal aan meedoen en mee te maken hebben. Framing beïnvloed ons meer dan we beseffen. Framing is overal, het zit tussen onze oren. Reclamemakers (waar ik mezelf ook toe reken) maken gebruik van framing. Het positioneren van een merk, bedrijf of product in de markt in het juiste frame. Belangrijk om als ondernemer over na te denken.

 

Dus denk niet aan een roze olifant. Niet. Geen roze olifant. Niet aan denken! Ik geef het op…

 

Harm Jan Polinder
Eigenaar Mediadvies

 

Bovenstaande column is op 3 maart 2015 verschenen in de special van zzpmiddennederland.nl.